Toukokuussa pidetyssä FIFen yleiskokouksessa tehtiin useita merkittäviä päätöksiä. Käytännön ohjeet tarkentuvat syksyn aikana.
Rotuja koskevat muutokset
Briteille (BSH/BLH) otetaan uudelleen käyttöön värikoodit 11 (shaded) ja shell (12) nykyisen käytössä olevan sijaan (tipped).
Neva masquearadien (NEM) väriryhmiä on jatkossa kuusi.
Kokouksessa käsiteltiin useita standardimuutoksia. Virhelistat (virheet, joilla ei ole seurauksia kuten ei sertiä, ei ex tai disq) poistettiin roduilta RAG, ACL/ACS, MCO, NFO, SIB/NEM, BEN, BML, BUR, EUR, KBL/KBS, MAU, SIA, OSH, OLH, BAL, SPH, RUS ja alustavasti hyväksytyltä BOM.
Yksityiskohtaisempia standardimuutoksia esitettiin usealle edellä mainituista roduista. Enimmäkseen kyseessä oli virhelistapoistoon liittyvä muutos, jossa tarpeellinen virhe lisättiin suoraan standarditekstiin. Myös muita päivityksiä standardeihin tehtiin, ja niistä isoimmat hyväksyttiin maine coonien, ragdollien ja venäjänsinisten standardeihin.
Kasvatus- ja rekisteröintisääntöjä koskevat muutokset
Jatkossa maine cooneille ei hyväksytä sinisiä silmiä bicoloureille (03).
Bengalien charcoal EMS-koodi on jatkossa 14.
Kasvattajanimen voi vaihtaa yhden kerran.
Näyttelysääntöjä koskevat muutokset
Kissojen valmistuminen korkeimpiin titteleihin sai kilometrirajaan pohjautuvan vaihtoehdon, jolloin ulkomaan sertejä ei tarvita. Jatkossa pentu- ja nuorten luokissa valitaan Best in Show sekä uroksista että naaraista.
Uutuutena kilometriraja
1.1.2025 voimaan tulee isommat muutokset, jotka koskevat ylempiä luokkia 5 ja 6 sekä 3 ja 4. Jatkossa näissä luokissa on kolme eri vaihtoehtoa saavuttaa tittelit, joista uusi perustuu maarajojen sijaan kilometrirajaan. Toisin sanoen, jos kissa on saanut sertejä esimerkiksi Helsingissä ja Kuopiossa, tai Turussa ja Jyväskylässä sopivasti sijoittuneista näyttelypaikoista, kilometrirajan ehdot täyttyvät.
Saavuttaakseen tittelit Grand International Champion tai Grand International Premior kissan on saavutettava:
– 6 (kuusi) CAGCIB/CAGPIB -sertifikaattia
– vähintään 3 (kolmelta) eri tuomarilta
– vähintään 3 (kolmesta) eri maasta
– 6 (kuudesta) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä
TAI
– 6 (kuusi) CAGCIB/CAGPIB -sertifikaattia
– vähintään 3 (kolmelta) eri tuomarilta
– vähintään 2 (kahden) sertifikaatin on oltava näyttelypaikoista, jotka ovat vähintään 300 km etäisyydellä toisista saman luokan sertifikaattien näyttelypaikoista
– 6 (kuudesta) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä
TAI
– 8 (kahdeksan) CAGCIB/CAGPIB -sertifikaattia
– vähintään 4 (neljältä) eri tuomarilta
– vähintään 2 (kahdesta) eri maasta
– 8 (kahdeksasta) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä
Saavuttaakseen tittelit Supreme Champion tai Supreme Premior kissan on saavutettava:
– 9 (yhdeksän) CACS/CAPS -sertifikaattia
– vähintään 3 (kolmelta) eri tuomarilta
– vähintään 3 (kolmesta) eri maasta
– 9 (yhdeksästä) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä
TAI
– 9 (yhdeksän) CACS/CAPS -sertifikaattia
– vähintään 3 (kolmelta) eri tuomarilta
– vähintään 2 (kahden) sertifikaatin on oltava näyttelypaikoista, jotka ovat vähintään 300 km etäisyydellä toisista saman luokan sertifikaattien näyttelypaikoista
– 9 (yhdeksästä) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä
TAI
– 11 (yksitoista) CACS/CAPS -sertifikaattia
– vähintään 6 (kuudelta) eri tuomarilta
– vähintään 2 (kahdesta) eri maasta
– 11 (yksitoista) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä
Käytännön ohjeistus tarkentuu syksyn aikana. Mahdollisena toteutusvaihtoehtona on, että 300 km näyttelypaikkojen välillä mitataan luotettavan karttasovelluksen (esim. Google maps) avulla, lyhyintä reittiä maantietä pitkin käyttäen. Jos näyttelypaikkojen välissä on laivareitti, välimatkaa ei lasketa maanteitse.
Kuvitteellinen esimerkki kilometrivaihtoehdosta, kun kissa tavoittelee GIC/GIP-titteliä: jos kissa on saanut yhteensä neljä CAGCIB/CAGPIB-sertiä Turun ja Hämeenlinnan näyttelyistä, on sen mahdollista valmistua GIC/GIP-titteliin, jos se saa kaksi CAGCIB/CAGPIB-sertiä esimerkiksi Kempeleen yhden päivän kahden sertin näyttelystä.
300 km ehdot täyttävä näyttelytulos lisätään Omakissaan samalla tavalla kuin ulkomainen tuloksen: toisin sanoen vaikka tulos on kotimaasta, omistaja tekee muutospyynnön. Rotukirjaus tarkistaa luotettavan karttasovelluksen avulla näyttelypaikkojen välisen etäisyyden.
Luokkiin 3, 4, 5, 6 on myös poikkeus, jos henkilön asuinpaikka sijaitsee yli 400 km päässä yhdestäkään sellaisesta paikasta, jossa järjestetään näyttelyitä. Tällöin tarvittavat tulokset saa hakea lähimmästä, vain yhdestä näyttelystä. Todennäköisesti tämä poikkeus ei koske Suomessa yhtäkään näytteilleasettajaa.
Pennuissa ja nuorissa BIS sekä uroksille että naaraille
Iso muutos tulee myös pentujen ja nuorten tuomarin- ja näyttelyn parhaiden valintaan. Jatkossa tuomari voi nominoida pennuista ja nuorista sekä naaraan että uroksen, jotka kilpailevat erikseen myös Best in Show -paneelissa. Norjalle myönnettiin poikkeus, että heidän järjestämässään maailmannäyttelyssä 2024 Best in Showt ja siten myös WW-tittelit jaetaan uuden säännön mukaisesti. WS2024 on ainoa näyttely, jolle poikkeus tänä vuonna myönnetään.
Pennuille ja nuorille näyttelyrajoituksia
Pentujen ja nuorten näyttelyttämistä rajoitetaan, eli alle 12 kk ikäisiä kissoja (luokat 11, 12 ja 14) ei saa näyttelyttää kolmena peräkkäisenä viikonloppuna, vaan kahden peräkkäisen viikonlopun jälkeen on pidettävä viikonlopun tauko. Pentuja luokassa 12, koskee myös muutos, että ne eivät tarvitse näyttelytulosta osallistuakseen maailmannäyttelyyn.
Lisää Värin parhaita voittajanäyttelyissä ja uusi kansainvälinen voittaja -titteli
Voittajanäyttelyissä Värin paras voidaan jakaa erikseen uroksissa ja naaraissa, jos molemmissa on vähintään viisi kissaa. Tämä koskee myös kastraatteja.
Ensi vuonna on mahdollista saavuttaa uusi titteli International Winner (IW), jossa säännöt ovat samanlaiset kuin National Winner -tittelissä, mutta koskevat ulkomailla saatuja näyttelytuloksia. Kukin maa määrittelee kriteerit tarkemmin itse, joten Kissaliiton kriteerit julkaistaan syksyn liittokokouksen jälkeen.
Vuonna 2024 voimaan tulleet/tulevat muutokset
Tänä vuonna käyttöön otetuista/otettavista muutoksista on tiedotettu 14.6.2024. Muutokset ovat:
1.7.2024 alkaen luokissa 7 ja 8 kissa valmistuu titteleihin IC/IP neljällä sertifikaatilla vähintään kolmelta eri tuomarilta, ja kaikki neljä sertiä voivat olla samasta maasta. Jatkossa neljän sertin malli tulee olemaan näissä luokissa ainoa vaihtoehto.
Siirtymäajan poikkeukset:
Kissaliitto tarkentaa, että mikäli kissalla on neljä kotimaan sertiä ennen 1.7.2024, sen on saatava vielä yksi serti valmistuakseen IC/IP-titteleihin. Mikäli kissalla on yksikin ennen 1.7.2024 saatu ulkomainen serti, se voi valmistua kolmella sertillä IC/IP-titteleihin. Tämä ulkomaan sertiä koskeva poikkeus sääntöön on voimassa 31.12.2024 saakka.
Näytteilleasettajien eettiset säännöt
Yksi tärkeä uusi asia on näytteilleasettajia koskevat eettiset säännöt, jotka tulevat voimaan heti. Tämä ehdotus hyväksyttiin historiallisesti kaikkien kyllä-äänellä.
Näytteilleasettajien käyttäytyminen ja asenne luovat kissaharrastuksen ulkopuolisille henkilöille tärkeän ensivaikutelman harrastuksesta. Siksi on tärkeää, että jokainen näytteilleasettaja on perehtynyt kissa-asioihin ja käyttäytyy näyttelyssä sekä sosiaalisessa mediassa ystävällisesti ja toisia kunnioittaen. Tutustu tarkemmin: https://www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2024/06/Naytteilleasettajien-eettiset-saannot.pdf