Valitse sivu

FIFe-yleiskokouksen päätösten kansalliset tarkennukset ovat valmistuneet. Osa muutoksista tehdään Omakissaan tämän vuoden aikana.

Silver ja golden brittien kuviomuutos

FIFen yleiskokous 2024 päätti palauttaa silver ja golden briteille (BLH/BSH) shaded (11) ja shell (12) kuvion nykyisen tipped (11) kuvion sijaan vuoden 2025 alusta alkaen. Omistaja voi vaihtaa kuvion myös yli 12 kuukauden ikäiseltä kissalta 30.5.2025 saakka ilman värintarkastusta. Kuvion muutospyynnön voi tehdä Omakissassa. Ennen 1.1.2025 saatujen saman luokan sertifikaattien ei tarvitse olla samasta kuviosta silloin kun syynä on kuvion vaihtaminen 11 -> 12 sääntömuutoksen vuoksi.

NÄYTTELYSÄÄNTÖJÄ KOSKEVAT MUUTOKSET

GIC/GIP ja SC/SP tittelit

1.1.2025 alkaen luokissa 5 ja 6 sekä 3 ja 4 on kolme eri vaihtoehtoa saavuttaa tittelit, joista uusi perustuu maarajojen sijaan 300 kilometrin välimatkaan. Toisin sanoen, jos kissa on saanut sertejä esimerkiksi Helsingissä ja Kuopiossa, tai Turussa ja Jyväskylässä sopivasti sijoittuneista näyttelypaikoista, kilometrirajan ehdot täyttyvät.

Saavuttaakseen tittelit Grand International Champion tai Grand International Premior kissan on saavutettava:

–                           6 (kuusi) CAGCIB/CAGPIB -sertifikaattia
–                           vähintään 3 (kolmelta) eri tuomarilta
–                           vähintään 3 (kolmesta) eri maasta
–                           6 (kuudesta) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä

TAI

–                           6 (kuusi) CAGCIB/CAGPIB -sertifikaattia
–                           vähintään 3 (kolmelta) eri tuomarilta
–                           vähintään 2 (kahden) sertifikaatin on oltava näyttelypaikoista, jotka ovat vähintään 300 km etäisyydellä toisista saman luokan sertifikaattien näyttelypaikoista (näiden kahden sertifikaatin välillä ei tarvitse olla 300 km, vaan riittää, että etäisyys neljän muun sertifikaatin näyttelypaikkaan on vähintään 300 km. Näin ollen ehto voi täyttyä esimerkiksi yhden kahden sertifikaatin näyttelyn aikana).
–                           6 (kuudesta) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä

TAI

–                           8 (kahdeksan) CAGCIB/CAGPIB -sertifikaattia
–                           vähintään 4 (neljältä) eri tuomarilta
–                           vähintään 2 (kahdesta) eri maasta
–                           8 (kahdeksasta) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä

Saavuttaakseen tittelit Supreme Champion tai Supreme Premior kissan on saavutettava:

–                           9 (yhdeksän) CACS/CAPS -sertifikaattia   

–                           vähintään 3 (kolmelta) eri tuomarilta
–                           vähintään 3 (kolmesta) eri maasta
–                           9 (yhdeksästä) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä

TAI

–                           9 (yhdeksän) CACS/CAPS -sertifikaattia
–                           vähintään 3 (kolmelta) eri tuomarilta
–                           vähintään 2 (kahden) sertifikaatin on oltava näyttelypaikoista, jotka ovat vähintään 300 km etäisyydellä toisista saman luokan sertifikaattien näyttelypaikoista
–                           9 (yhdeksästä) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä

TAI

–                           11 (yksitoista) CACS/CAPS -sertifikaattia
–                           vähintään 6 (kuudelta) eri tuomarilta
–                           vähintään 2 (kahdesta) eri maasta
–                           11 (yhdestätoista) kansainvälisestä FIFe-näyttelystä

Näyttelypaikkojen osoitteiden välinen 300 km mitataan luotettavan karttasovelluksen (esim. Google maps) avulla, lyhyintä reittiä maantietä pitkin käyttäen. Jos näyttelypaikkojen välissä on laivareitti, välimatkaa ei lasketa maanteitse. Välimatkoja tarkistaessa on siis tärkeää käyttää näyttelypaikan osoitetta, pelkkä kaupunki ei riitä.

Esimerkki kilometrivaihtoehdosta, kun kissa tavoittelee GIC/GIP-titteliä: jos kissa on saanut yhteensä neljä CAGCIB/CAGPIB-sertiä Turun ja Hämeenlinnan näyttelyistä, on sen mahdollista valmistua GIC/GIP-titteliin, jos se saa kaksi CAGCIB/CAGPIB-sertiä esimerkiksi Kempeleen yhden päivän kahden sertin näyttelystä.

Muutosta ei tulla toteuttamaan Omakissaan kohtuuttoman suuren työmäärän vuoksi. Jos kissa valmistuu tämän säännön perusteella, tulee omistajan tehdä valmistumisesta muutospyyntö Omakissassa, tai pyytää valmistuttamaan kissa (kotimaisen) näyttelyn sihteeristössä. Toisin sanoen, 300 km ehdot täyttävä näyttelytulos lisätään Omakissaan samalla tavalla kuin ulkomainen tulos. Rotukirjaus tarkistaa tarvittaessa luotettavan karttasovelluksen avulla näyttelypaikkojen välisen etäisyyden.

Luokkiin 3, 4, 5, 6 on myös poikkeus, jos henkilön asuinpaikka sijaitsee yli 400 km päässä yhdestäkään sellaisesta paikasta, jossa järjestetään näyttelyitä. Tällöin tarvittavat tulokset saa hakea lähimmästä, vain yhdestä näyttelystä. Todennäköisesti tämä poikkeus ei koske Suomessa yhtäkään näytteilleasettajaa. Henkilön asuinpaikalla tarkoitetaan kissan omistajan asuinpaikkaa. Mikäli kissalla on useampi omistaja, välimatka katsotaan lähinnä näyttelypaikkaa asuvan omistajan mukaan.

Osallistuminen luokkiin 11, 12 ja 14

Pentujen ja nuorten näyttelyttämistä rajoitetaan siten, että alle 12 kk ikäisiä pentuja ja nuoria (luokat 11, 12 ja 14) ei saa näyttelyttää kolmena peräkkäisenä viikonloppuna, vaan kahden peräkkäisen viikonlopun jälkeen on pidettävä vähintään yhden viikonlopun tauko.

Tätä muutosta ei tulla toteuttamaan Omakissaan kohtuuttoman suuren työmäärän vuoksi. Omistajan tulee itse huolehtia siitä, että kissa ei osallistu näyttelyyn näyttelysääntöjen vastaisesti.

Best in show (BIS) luokissa 11 ja 12

Vuoden 2025 alusta tuomari voi nominoida pennuista ja nuorista sekä naaras- että urospennun, jotka kilpailevat erikseen myös Best in Show -paneelissa. Norjalle myönnettiin poikkeus, että heidän järjestämässään vuoden 2024 maailmannäyttelyssä Best in Showt ja siten myös WW-tittelit jaetaan tulevan säännön mukaisesti.

Muutos toteutetaan Omakissaan vuoden 2024 aikana.

Vuodesta 2025 alkaen Vuoden kissa -pistelaskennassa erotetaan nuoret ja pennut sukupuolittain. Liittokokouksen päätöksen mukaan nuorten/pentujen Vuoden kissa -pisteitä laskettaessa mukaan otetaan 5 tulosta.

Eurasian Winner (EAW) ja International Winner (IW)

Uudet tittelit EAW ja IW toteutetaan Omakissaan vuoden 2024 aikana.

International Winner (IW) -titteliä koskevat kriteerit Suomessa ovat liittokokouksen tekemän päätöksen mukaan: 5 kansainvälistä näyttelyä Suomen ulkopuolella, pisteitä pitää saada vähintään 500, kotikissoilla pistemäärä on 140, ja tulosten tulee olla vähintään 3 eri maasta.

VUONNA 2024 VOIMAAN TULLEET MUUTOKSET

Tänä vuonna käyttöön otetuista/otettavista muutoksista on tiedotettu 14.6.2024. 1.7.2024 tuli voimaan muutos, että luokissa 7 ja 8 kissa valmistuu titteleihin IC/IP neljällä sertifikaatilla vähintään kolmelta eri tuomarilta, ja kaikki neljä sertiä voivat olla samasta maasta. Jatkossa neljän sertifikaatin malli tulee olemaan näissä luokissa ainoa vaihtoehto.

Siirtymäajan poikkeukset:

1.7.2024 jälkeen kolmella (3) sertifikaatilla vähintään kahdesta maasta voi valmistua vain, jos kaikki sertit saatu ennen 1.7.2024.

Uuden säännön mukaan kissa valmistuu IC tai IP -titteliin neljällä (4) sertifikaatilla mistä tahansa maasta eli kaikki sertifikaatit voivat olla myös yhdestä maasta. FIFen 23.6.2024 julkaiseman tiedotteen mukaan ajankohdalla, milloin sertit on saatu, ei ole väliä.

Muutos tullaan toteuttamaan Omakissaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Siihen asti kunnes muutos on saatu toteutettua, on ensisijaisesti omistajan ja/tai näyttelysihteeristön vastuulla huolehtia IC/IP valmistuttamisesta manuaalisesti näyttelyssä, tai muutospyynnöllä Omakissassa.

Näytteilleasettajan eettiset säännöt

Ilmoitus epäillystä eettisten sääntöjen rikkomisesta tehdään oman yhdistyksen kautta. Yhdistysten yhteystaho Kissaliitossa on Kurinpitotoimikunnan sihteeri.

https://www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2024/06/Naytteilleasettajien-eettiset-saannot.pdf