Monet kissat nauttivat valvotusta ulkoilusta joko valjaissa tai omassa ulkotarhassa. Ulkoiltaessa myös kissalla on riski tulla punkin puremaksi.
Kesällä 2023 lanseerattiin ensimmäiset reseptivapaat punkkitabletit. AdTab, kuten purutabletteja kutsutaan, on nyt Euroopan lääkevirasto EMAn hyväksymä EUssa. Tabletteja voi ostaa apteekista ilman reseptiä.
Valmisteen tehosta puutiaisia vastaan nuorilla kissoilla ei ole riittävästi tutkimustietoa, joten tätä lääkeainetta ei suositella hoidoksi puutiaisia vastaan 5 kuukauden ikäisille ja sitä nuoremmille kissoille.
AdTab on hyvänmakuinen purutabletti, joka on tarkoitettu koirille ja kissoille puutiais- ja kirpputartuntojen hoitoon. Tabletti on saatavilla kolmen tabletin pakkauksessa ja yhden tabletin vaikutus kestää kuukauden. Tabletteja on saatavana myös kahdessa painoluokassa kissoille.
Lääkkeen vaikuttava aine on lotilaneeri, joka salpaa puutiaisten ja kirppujen hermosignaalit, ja loiset kuolevat nopeasti. Lotilaneeri siis tappaa kissaan kiinnittyneet kirput ja puutiaiset, ja se vaikuttaa vain loisiin. Kliinisissä kokeissa vaikuttavalla aineella ei ole havaittu yhteisvaikutuksia yleisesti käytettävien eläinlääkevalmisteiden kanssa. Valmistaja Elancon mukaan sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia (alle 1:llä 10 000 hoidetusta eläimestä) ja näistä ruoansulatuskanavan oireet ovat yleisimpiä.
Puutiaisia voi torjua kissoilta myös ulkoisesti käyttämällä punkkipantaa tai niskaan levitettävillä tipoilla.
Tee punkkitarkastus valjastelevalle ja tarhassa ulkoilevalle kissalle päivittäin
Punkki ja punkkien välittämät taudit lemmikkieläimillä ja ihmisillä ovat jatkuvasti ajankohtainen aihe. Ixodes ricinus eli puutiainen kuuluu hämähäkkieläinten ryhmään ja on yksi maamme yleisimmistä punkeista. Puutiainen hyökkää lämminveristen eläinten, kuten nisäkkäiden ja lintujen kimppuun. Useimmiten puutiaisen tarttuu ihmisiin ja lemmikkeihin, kun liikutaan korkeissa heinikoissa tai pensaikoissa.
Puutiainen istuu lehden kärjessä odottaen ohikulkevaa lämminveristä uhria, jolle se laskeutuu. Isäntäeläimessä se etsii paikan, jossa iho on ohut ja kaivautuu sisään suukappaleidensa avulla ja alkaa imeä verta. Aluksi se on hyvin pieni ja vaikeasti havaittavaa, mutta vähitellen se kasvaa, kun se on imenyt itsensä täyteen verta.
Puutiaista tavataan koko Suomesta ihan Kemi-Joensuu -linjalle asti. Puutiainen alkaa herätä keväällä, kun lämpötila ylittää noin +5°C.
Puutiaisaivotulehdusta (TBE) tai borrelioosia kantavat puutiaiset voivat levittää näitä sairauksia ihmisiin sylkirauhasensa syljen välityksellä. Kissat sairastuvat näihin kuitenkin hyvin harvoin. Harvinaisissa tapauksissa kissa voi saada anaplasmoosi-tartunnan (punkkikuume). Punkit ovat silti melko inhottavia ja voivat aiheuttaa kissoille kutinaa ja punoitusta. Jos kissat ulkoilevat tarhassa tai valjaskävelyllä, on hyvä tarkistaa turkki päivittäin, erityisesti korvien takaa, kainaloista ja nivusista sekä hännän alta. Voit poistaa punkin sormin tai punkinpoimijan avulla.