Valitse sivu

Hygieniaohjeet

Yleiset hygieniaohjeet kissanäyttelyyn

  1. Jos perheesi kissoista yksikin osoittaa ripulin, nuhan tai muun sairastumisen merkkejä, on silloin parasta kaikkien kannalta, että kaikki perheen kissat jäävät kotiin. Eläinlääkärintodistusta vastaan näyttelymaksusta saa takaisin 75 % järjestävältä yhdistykseltä.
  2. Muista pitää tarpeeksi pitkiä välejä näyttelyihin osallistumisessa, jotta kissasi ei rasitu liikaa. Stressi heikentää vastustuskykyä.
  3. Varaa näyttelyä varten omat puhtaat verhot ja muut näyttelytarvikkeet. 
  4. Vaikka järjestäjä onkin desinfioinut häkit näyttelyn pystytyksen yhteydessä, voit vielä itse desinfioida ja pyyhkiä häkin ennen verhojen/kevythäkin asettamista. Näyttelyyn on hyvä varata desinfiointiainetta, kertakäyttöpaperia ja roskapusseja. 
  5. Huolehdi käsihygieniasta. Pese kätesi vedellä ja saippualla ja kuivaa ne hyvin. Muista pestä myös sormien välit, kämmenselät ja kynnenaluset. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista käsidesiä. Pese ja desinfioi käsiäsi useasti näyttelypäivän aikana.
  6. Näyttelyhäkin edustaan saa laittaa ”Ethän koske kissaa” -merkin tai kirkkaan läpinäkyvän muovin. Häkkiä ei kuitenkaan saa lukita.
  7. Opasta ystävällisesti yleisöä olemaan koskematta kissoihin. Jos annat luvan koskea kissaasi, huolehdi, että kädet pestään tai desinfioidaan ensin. Älä koske muiden kissoihin ilman, että peset tai desinfioit kätesi ennen ja jälkeen.
  8. Varaa näyttelyyn kissallesi omat lelut ja huiskat, älä anna sen leikkiä toisten käyttämillä leluilla. Myös tuomariarvosteluun voi viedä oman huiskan.
  9. Tyhjennä kissan jätökset erilliseen pussiin yhdistyksen osoittamiin roskiksiin. Älä laita jätöksiä ja/tai hiekkaa vessanpönttöön tai paperikoreihin.
  10. Muista, että kissan omistajana vastaat kissasta ja näyttelyhäkin siisteydestä koko näyttelyn ajan. Näyttelyhäkki ja sen ympäristö on jätettävä siistiksi näyttelyn päätyttyä! Pieni harja ja rikkalapio auttaa tässä. 
  11. Kissan taluttaminen valjaissa näyttelytilassa ei ole sallittua.
  12. Kotona pese näyttelyverhot heti näyttelyn jälkeen. Vaihda näyttelyn jälkeen myös omat vaatteesi ja peseydy hyvin. Myös kevythäkki ja näyttelylaukku tulisi pestä, käsitellä desinfiointiaineella tai saunottaa.
  13. Pidäthän näyttelyissä käyneet kissat erillään kantavista ja pentujaan hoitavista emoista sekä rokottamattomista pennuista.

Hygieniaohjeistus yhdistyksille

Näyttelyn järjestäjien vastuulla on suunnitella ja toteuttaa näyttelyn hygienia-asiat huolellisesti.

Yleistä

Yhdistysten pitää pyytää tuomareita ja assistentteja välttämään käsikoruja. Tuomaripöydät on pidettävä vapaana ylimääräisestä tavarasta. Koko toimihenkilöstöä on syytä muistuttaa, että kaikki kiinnittäisivät erityistä huomiota hygieniaan.

Pääassistentin tulee ohjeistaa assistenteille tarkoin, miten näyttelyhäkit ja tuomaripöydät desinfioidaan.

Näyttelyinfoon on hyvä liittää hygieniaohjeet myös näytteilleasettajille.
Näytteilleasettajia voi ohjeistaa tuomaan tarvittaessa mukanaan oma lelu kissalle arvostelutilanteeseen ja tuomareille tarjotaan käyttöön kertakäyttöhuiskuja.

Yhdistyksen tulee huolehtia, että näyttelyissä on tarvittava määrä roska-astioita tarkastuspisteillä ja häkkien läheisyydessä, riittävästi pesupulloja eläinlääkärintarkastuksissa, tuomaripöydillä ja paneelissa. 

Yhdistyksen tulee varmistaa että näyttelyn eri toiminnoille on riittävästi tilaa ja tilat pysyvät vapaana koko näyttelypäivän ajan.

Pintojen desinfiointi

Pintojen desinfiointiin on varattava aine, joka desinfioi pinnan pyyhittynä ja aineelle on varmistettava tarvittava vaikutusaika. Pintadesinfiointiaineeksi ei käy alkoholipohjaiset valmisteet. 

Eläinlääkärin tarkistuspisteet

Eläinlääkäreille tulee antaa etukäteen ohjeistus tarkistuksen kulusta ja tehtävistä sekä mahdollisista erityishuomiota vaativista asioista. 

Eläinlääkärin assistenteille tulee antaa etukäteen kirjallinen ohjeistus eläinlääkärintarkistuksen kulusta ja tehtävistä, rokotussäännöt sekä lista yleisistä Suomessa käytettävistä rokotteista.

Tarkistuspisteissä suositellaan käytettäväksi kahta pöytää ja kahta avustajaa per eläinlääkäri. Näin saadaan lisättyä pintadesinfektioaikaa tarkastuksissa käytettäville pöydille, tehokkuuden siitä kärsimättä.       

Jokaisen tutkittavan kissatalouden jälkeen käytettäväksi eläinlääkäreille varataan joko kertakäyttöhansikkaita tai käsien desinfiointiin tarkoitettuja aineita. 

Suihkepullojen sijaan myös pesupullot toimivat pöytäpintojen desinfioinnissa erinomaisesti. Niiden käyttäminen vähentää hengitysärsytystä niin kissoilla kuin ihmisilläkin. 

Yhdistyksen tulee myös huolehtia, että eläinlääkärin pisteissä on lisäksi myös mikrosirulukija sekä vaaka.

Assistentin tulee yhdessä eläinlääkärin kanssa huolehtia, että pöytäpinnat ovat puhtaat ennen kissan saapumista pöydälle. Tämän lisäksi assistentti tarkistaa näyttelyyn tulevan kissan mikrosirunumeron sisältävästä rekisterikirjasta tai erillisistä todistuksista: 

  • rokotusten voimassaolo
  • kuulotodistus (valkoisilta kissoilta)
  • todistus sterilisaatiosta/kastraatiosta (yli 12 kk ikäisiltä kotikissoilta)

Tarkastuksen päätyttyä assistentti huolehtii, että kissa on merkitty tarkastetuksi /näyttelyyn hyväksytyksi tai toimittaa hylätyksi tulemisesta lomakkeen sihteeristöön, joka toimittaa dokumentista kopion Kissaliiton näyttelytoimikunnalle.

Yhdistyksen tulee muistaa, että eläinlääkärin tulee olla tavoitettavissa koko näyttelyn ajan.  

Puhdistus ja desinfiointi

Puhdistaminen tarkoittaa lian ja joidenkin bakteerien poistamista saippualla ja vedellä. Desinfiointiaineita käytetään mikrobien torjumiseen, pintojen puhdistukseen sekä ihmisten ja eläinten hygienian hoitoon.

Käsien pesu vedellä ja saippualla on tehokkaimpia tapoja estää mikrobien leviäminen. Huolellinen pesu poistaa suurimman osan mikrobeista käsistä. Käsien pesu on tärkeää, mutta kädet voi pitää puhtaina, vaikka vettä ei olisi käytettävissä. Käsien desinfiointiaineet on kehitetty tappamaan mikrobit ilman vettä käsistä, joissa ei ole näkyvää likaa.

Suositeltavat aineet

Oxivir Plus

Oxivir Plussan teho perustuu kiihdytetyn ja stabiloidun vetyperoksidin patentoituun teknologiaan ja joka tehoaa viruksiin, bakteereihin, itiöihin ja hiivoihin. Laimennosvahvuutena on käytetty 

eritetahradesinfektiota vastaavaa vahvuutta 3,5%. 

Virkon S

Virkon S on erittäin laajatehoinen desinfiointiaine, jonka teho perustuu hapetusreaktioon. Virkon S on lisäksi erittäin turvallinen, sitä voidaan käyttää kissojen läsnäollessa. Virkon S on myös ympäristölle ystävällinen, se hajoaa biologisesti. Soveltuu häkkien ja pintojen pesuun ja desinfiointiin pyyhittynä tai suihkuttamalla. Liuos tehoaa hyvin nopeasti, muutamassa minuutissa, käytännössä useimmiten niin nopeasti kuin kuivuminen kestää. Valmis liuos säilyttää tehonsa noin viikon. Vaaleanpunainen väri osoittaa tehon säilymisen. Kun väri on hävinnyt, on syytä vaihtaa liuos. Virkon voi ärsyttää osaa kissoista. 

Alkoholi

Alkoholi on oikein käytettynä tehokas ja turvallinen desinfektioaine käsille, mutta ei suositella pintojen puhdistukseen. Alkoholi tehoaa bakteereja, useimpia viruksia, hiivoja ja sieniä vastaan. Alkoholipohjainen käsidesiä levitetään käsiin, kunnes kädet ovat kuivat.