Kissaliiton piirissä on noin 1400 kissankasvattajaa. Kissankasvatus on vastuullista ja harkittua työtä, jossa kissojen terveys, hyvinvointi ja rodun säilyminen ovat etusijalla. Eettinen kasvatus tarkoittaa sitä, että jokainen pentue suunnitellaan huolellisesti, vanhemmat valitaan terveyden ja luonteen perusteella sekä pennuille taataan hyvä alku elämään. Vastuullinen kasvattaja noudattaa Kissaliiton sääntöjä ja eettisiä periaatteita, teettää tarvittavat terveystutkimukset ja huolehtii kissoista koko niiden elämän ajan.

Kuka voi kasvattaa rotukissoja Kissaliitossa?

Kasvattajalla tulee olla FIFessä rekisteröity kasvattajanimi ja lisäksi kasvattaja on allekirjoittamallaan kasvattaja- ja siitosurossopimuksella sitoutunut noudattamaan FIFen ja Kissaliiton sääntöjä. Myös siitokseen käytettävän, Kissaliittoon kuuluvan uroksen omistajan on sitouduttava noudattamaan FIFen ja Kissaliiton sääntöjä allekirjoittamalla siitosuroksen omistajan sopimus, ennen uroksen käyttämistä siitokseen.

Kasvattajanimi

Kasvattajanimen on oltava haettu ja hyväksytty ennen astutusta. Nimeä voi hakea vasta kun kaikki hakijat ovat suorittaneet Kissaliiton järjestämän kasvattajan peruskurssin. Kasvattajanimihakemus tehdään Kissaliiton lomakkeella ja lähetetään Kissaliiton toimistolle käsiteltäväksi. Kasvattajanimi on maksullinen. Kasvattajanimen hyväksyminen tapahtuu FIFessä, joten nimi kannattaa hakea mieluummin kuukausia ennen suunniteltua astutusta. Kasvattajanimeä voi anoa yksi tai useampi täysi-ikäinen henkilö yhdessä, joiden tulee asua samassa osoitteessa.

Kasvattajanimen pitää olla yksiosainen (yksi väliviiva sallitaan), siinä saa olla korkeintaan 18 kirjainta ja vain suomen kielen aakkosia saa käyttää. Vierasperäisiä etuliitteitä, kuten of, av, von, de yms. ei saa käyttää. Kasvattajanimi tulee aina kissan nimen eteen eikä nimien yhteispituus saa ylittää 40 kirjainta (välit mukaanlukien). Mitä pidempi kasvattajanimi sitä vähemmän jää tilaa kissan omalle nimelle.

Kasvattajanimi on kasvattajan yksityistä ja henkilökohtaista omaisuutta. Jos nimellä on useampi omistaja, kumpikaan ei voi saada toista kasvattajanimeä tai käyttää yhteistä nimeä yksinään. Kasvattajanimimuutokset tehdään kasvattajanimimuutos lomakkeella.


Kasvattaja- ja siitosurossopimuksen allekirjoittamalla naaraan omistaja sitoutuu noudattamaan Kissaliiton kasvatustyölle asettamia sääntöjä ja sen rotutoimikunnan antamia ohjeita.

Kuten kasvattajasopimuksessa, myös siitosuroksen omistajan sopimuksessa on sitouduttava noudattamaan Kissaliiton sääntöjä ja sen rotutoimikunnan ohjeita ja määräyksiä.

Suomen Kissaliiton viralliset kasvattajanimet löytyvät kansainvälisen kattojärjestön FIFe:n (Fédération Internationale Féline) ylläpitämästä tietokannasta. 


Kaikkia kissoja ei ole tarkoitettu siitokseen

Kasvatustoimintaa suunniteltaessa on hyvä muistaa, että erilaisten paperiasioiden tultua kuntoon on syytä arvioida myös siitokseen suunniteltua kissaa. Erityisesti lemmikkinä alunperin hankitulla kissalla saattaa olla virhe tai ominaisuus, jolla ei ole ollut merkitystä kissaa hankittaessa, mutta joka saattaa estää tai huonontaa sen mahdollisuuksia siitoskäytössä. Kovin epärodunomaisella yksilöllä ei kannata kasvattaa. Heikon tyypin lisäksi kasvatuksesta kannattaa jättää pois kaikki luustovikaiset kissat (purentavirhe, knikki, kasvojen epäsymmetria, lattarinta, muut luustoviat) ja poikkeuksellisen arat tai agressiiviset kissat