Jokaisen kissan on tärkeää saada oikeat rokotukset ajallaan. Säännölliset eläinlääkärikäynnit ja rokotussuunnitelman noudattaminen varmistavat, että kissasi pysyy terveenä ja suojattuna tarttuvilta taudeilta.
Perusrokotukset kaikille kissoille
Suomessa kissat rokotetaan yleensä seuraavia tauteja vastaan:
- Kissarutto (panleukopenia, FPV) – Vakava ja helposti tarttuva virus, joka aiheuttaa voimakasta oksentelua, ripulia ja korkeaa kuumetta.
- Kissan flunssat (herpesvirus FHV-1 ja kalikivirus FCV) – Nämä virukset aiheuttavat hengitystieinfektioita, silmätulehduksia ja suun haavaumia.
Ensimmäiset rokotukset annetaan pentuna noin 8 – 12 viikon iässä, tehoste 3 – 4 viikon kuluttua ja sen jälkeen vuosittain tai eläinlääkärin suosituksen mukaan. Ruokaviraston rokotussuositukset löytyvät täältä.

Kasvatus ja rekisteröintisäännöt
Pentuja ei saa luovuttaa uudelle omistajalle tai uuteen kotiin ennen kuin ne ovat 14 viikon ikäisiä ja niillä on täydellinen rokotussuoja kissaruttoa (feline panleucopenia) ja kissaflunssia (feline calici -virus & feline herpes -virus) vastaan, mikäli eläinlääkäri ei ole toisin opastanut.
Luovutettavan pennun tulee olla vähintään kilon (1 kg) painoinen, ja sillä tulee olla viranomaisen suosituksen mukainen rokotussuoja eli vähintään yksi perusrokotus (kissaflunssat ja kissarutto).
Säännön tulkinta
Koska rokottaminen on eläinlääketieteellinen toimenpide ja sopiva rokotuskäytäntö vaihtelee tapauskohtaisesti, tulisi rokotusohjelman suunnittelun perustua eläinlääkärin asiantuntemukseen ja rokotevalmistajan ohjeistukseen. Kasvattajan tulee suunnitella yhdessä oman eläinlääkärinsä kanssa kullekin pentueelle ja pennulle sen tarpeisiin parhaiten soveltuva rokotusohjelma, joka ottaa huomioon eläinlääketieteelliset perusteet, kissalan tilanteen, siellä vallitsevan tautipaineen sekä olosuhteet, joihin pentu on muuttamassa.
Luovutusiän aikamäärettä ei tulisi ajatella automaattisena luovutuspäivänä, vaan se on luovutuksen ehdoton alaraja. On erittäin tärkeää, että kasvattajat painottavat pennun ostajalle jatkossa annettavien rokotteiden tarpeellisuutta.
Osa kasvattajista noudattaa vanhaa rokotusohjelmaa, jossa pennut rokotetaan ensimmäisen kerran 9 – 10 viikkoisina ja toisen kerran 12 – 14-viikkoisina. Tällöin pennut tarvitsevat kuitenkin vielä kolmannen rokotuskerran yli 16 viikon ikäisenä. Osa kasvattajista taas noudattaa Ruokaviraston uusinta suositusta ja rokottaa pennut ensimmäisen kerran vasta 12 viikkoisena. Tehosterokotuksen voi antaa joko kasvattaja 15 – 16 viikkoisena ja luovuttaa pennut vasta sen jälkeen tai uusi koti voi huolehtia tehosterokotuksesta.
Seuraavan kerran kissat rokotetaan vuoden kuluttua viimeisestä tehosterokotuksesta ja sen jälkeen kolmen vuoden välein. Mikäli kissa käy näyttelyissä, niin silloin rokotusväli on 1 (Nobivac) tai 3 vuotta (Purevax).


Näyttelysäännöt
Kissat ovat kansallisten määräysten mukaisesti eläinlääkärin rokottamia kissaruttoa (panleucopenia) ja kissanuhaa (herpes ja calici) vastaan ja ne ovat saaneet tarpeelliset tehosterokotukset viimeistään 15 päivää ennen näyttelyä.
Rokotteen voimassaoloajan pitää olla merkittynä eläinlääkärin toimesta kissan lemmikkieläinpassiin tai rokotustodistukseen.
Rabies-rokotus kansallisen lainsäädännön mukaisesti.
Kansallinen osa
Kissalla on oltava eläinlääkärin merkinnän mukaan voimassaoleva kissarutto-ja nuharokotus (herpes ja calici). Rokotteiden tehostaminen ja voimassaolo rokotteen valmistajan ohjeistuksen mukaan. Eläinlääkärin merkintä voimassaolosta ei saa ylittää valmistajan ohjeistusta.
Ensimmäisen kerran annettu kissanuharokotus on voimassa vasta toisen rokotuskerran jälkeen (=perusrokotus).
Suomessa näyttelyissä ei vaadita Suomessa rekisteröidyiltä tai rabiesvapaista maista tulevilta kissoilta raivotautirokotusta (rabies). Mikäli kissalle annetaan rabiesrokotus, on se otettava riittävän ajoissa rokotevalmistajan ilmoittama varoaika huomioiden. Uusintarokotus voidaan ottaa vaikka näyttelyä edeltävänä päivänä, jos edellinen rokotus on ollut voimassa rokotushetkellä. Mikäli edellinen rokotus on mennyt vanhaksi, uusintarokotusta koskee varoaika.
Tulkintaohje
Ohjeet koskevat vain Suomen näyttelyitä. Ulkomaisiin näyttelyihin osallistuessa on aina tarkistettava kohdemaan maahantulosäännöt ja näyttelymääräykset.
Rokotustodistuksessa tai EU-passissa tulee olla eläinlääkärin merkintä rokotuksen viimeisestä voimassaolopäivästä tai voimassaoloajasta (esim. 1 vuosi). Suositeltavaa on käyttää viimeistä voimassaolopäivää, mutta merkintä päivämäärällä ja voimassaoloajalla hyväksytään myös.
Jos rokotustiedoissa ei ole viimeistä voimassaolopäivää, eikä sitä voida täydentää, kissan omistaja voi pyytää eläinlääkäriltä erillisen todistuksen rokotteen voimassaoloajasta. Tällä todistuksella kissa voi osallistua näyttelyyn seuraavaan rokotukseen asti.
Erityisesti ulkomailta tuoduilla kissoilla, joiden rokotustiedoissa ei ole mainintaa kissarutto- ja kissaflunssarokotusten voimassaolosta, tulee pyytää suomalaista eläinlääkäriä laatimaan todistus rokotuksen voimassaoloajasta antopäivästä lukien. Tämä todistus voidaan merkitä myös kissan EU-passiin eläinlääkärin merkintöjä varten. Näin vältytään turhilta rokotuksilta.
Rokotussuojan on oltava voimassa 15 päivää ennen näyttelyä. Tämä tarkoittaa, että kissa voidaan rokottaa vielä perjantaina kaksi viikkoa ennen näyttelyä, mutta ei enää lauantaina.
Rabies-rokotteilla on eri varoajat valmistajasta riippuen. Varoajat voi tarkistaa myös valmistajan tai Pharma Fennican sivuilta.
Versiguard Rabies 14-21 vrk
Rabisin vet 21 vrk
Purevax Rabies 28 vrk
Nobivac Rabies 30 vrk
Näytteilleasettajan muistilista – älä unohda tätä rokotustodistuksessa!
Kun käyt rokottamassa eläimen, tarkista aina, että eläinlääkäri merkitsee todistukseen tai EU-passiin seuraavat tiedot:
✅ Rokotteen antopäivä
✅ Rokotteen nimi ja eränumero
✅ Eläinlääkärin nimi
✅ Rokotuksen voimassaolon viimeinen päivä


